5 Myyttiä Flow joogasta

Mielikuvat joogasta ovat median ja mainonnan kautta varsin värittyneitä ja kaukana arkipäivän todellisuudesta joogasalissa. Flow jooga (myös toiselta nimeltään vinyasa jooga) on hengityksen tahtiin etenevä joogaharjoitus, joka on viime vuosina tullut yhä suositummaksi.

Harva tiedostaa, että mainoskuvien yogajoogit ovat joko vuosikymmeniä harjoittaneita joogeja, ex-tanssijoita tai voimistelijoita, jotka ovat työskennelleet oman kehonsa äärirajojen kanssa. Joogan harrastaminen sen sijaan ei vaadi äärirajoja, vaan se sopii aivan kaikille. Kuten missä tahansa muotiin tulleessa ilmiössä, myös joogassa on monia suuntauksia ja mieltymyksiä, joten kokemuksetkin voivat olla erilaisia.

Näiden myyttien murtaminen pohjautuu omaan käsitykseeni joogasta ja ovat perusta sille, millaista joogaa haluan opettaa.

1. Asennot ovat vaikeita ja akrobaattisia

Kaikki perustunneilla tehtävät asennot ovat sellaisia, joihin jokainen kävelemään ja kumartumaan pystyvä ihminen kykenee. Tunnilla asennoissa edetään aina helpoimmasta versiosta vaikeaan. Jokainen harjoittaja siis valitsee oman liikkeensä päivän ja tuntemusten mukaan. Asennoissa “edistyminen” (!) ei ole joogaharjoituksen tavoite, vaan oman kehon kuunteleminen ja tietoisuuden lisääminen. Ensimmäisillä tunneilla asentojen turvalliseen linjaukseen keskitytään huolellisesti. On harjoittajasta kiinni, millaisen joogapolun itselleen rakentaa; haluaako avata kehoaan fyysisesti (yang) vai kääntyä ulkoista ja sisäistä hiljaisuutta kohti (yin). Ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Polkuja on yhtä monta kuin harjoittajaakin.

2. Joogatunnilla vaaditaan notkeutta

“En voi joogata, koska en ole tarpeeksi notkea”. Logiikka on sama kuin sanoisit: “Olen liian likainen, en voi käydä pesulla”. Jooga on hyödyllistä kaikille, olitpa jäykkä tai notkea. Itse asiassa jäykkä keho on kehon suoja ja bonuksena on, että tunnet harjoituksen vaikutuksen kehossasi jo ensimmäisellä kerralla! Sen sijaan yliliikkuvat nivelet voivat olla loukkaantumisriski innokkaalla joogaajalla, joka ei tunne omia rajojaan tai käytä tarpeeksi lihastukea.

3. Joogaa sopii vain nuorille ja hoikille naisille

Joogan harrastaminen ei ole iästä tai kehon koosta kiinni. Toisiin vertaaminen fyysisesti tai henkisesti ei kuulu joogan maailmaan. Jooga eroaa myös muista lajeista siinä, ettei siihen kuulu kilpailua: ei itsen eikä muiden kanssa. Yritämme, onnistumme, epäonnistumme, opimme. Joogan avulla opimme päästämään irti suorittamisesta, tavoitteista ja itsemme piiskaamisesta. Jooga opettaa hyväksymään kehomme sellaisena kuin se on, miellyttipä se egoamme tai ei. Jokainen voi joogata ja aloittaa harjoittamisen missä tahansa elämänvaiheessa. Itselle sopivan harjoitusmuodon, opettajan ja ympäristön löytäminen on ensimmäinen askel joogan polulle. Kaikenikäiset miehetkin joogaavat, vaikka eivät siitä aina meteliä pidäkään. Kuitenkin maailmanlaajuisesti suuri osa joogan opettajista on miehiä, miksei sitten harrastajista?

4. Jooga on mystistä ja uskonnollista

Jooga ei ole uskonto tai kulttilahko. Joogatunneilla käytetään tuhansia vuosia vanhaa joogafilosofiaa, joka opettaa meitä olemaan läsnä tässä hetkessä, hengittämään oikein ja päästämään irti turhista ajatuksista. Kuinka mystistä tämä on?

5. Joogi on aina hyvällä tuulella

Joogan harrastaja tai opettaja on kuten kuka tahansa ihminen kaikkine tunteineen ja ajatuksineen. Eräs ihana asia joogasaleissa on se, että jokainen voi tulla paikalle omassa tilassaan ja olla hiljaisuudessa ennen tunnin alkua tai sen jälkeen, ilman seurustelupakkoa. Joogaa harjoittaessa opettelemme suhtautumaan kaikkiin tunteisiin neutraalisti, kiinnittymättä niihin. Olemme kaikki matkalla syvemmälle itseeemme. Tunnilla on lupa kaikkiin tunteisiin, estelemättä tai peittelemättä. Kehon avaaminen voi herättää erilaisia tunnekokemuksia, koska keho ja mieli eivät ole erillisiä toisistaan. Myös pelkästään syvä hengittäminen ja rentoutuminen voi olla hyvin emotionaalisesti vapauttavaa. Ilon tai surun kyyneleet ovat osa elämää ja myös osa joogaa.

Kokeile, etsi, löydä: joogaa on joka makuun ja lähtöön. Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä miellytä kaikkia. Myös eri elämäntilanteissa kaipaamme erilaisia asioita. Ei ole yhtä oikeaa joogaa. Se mikä TUNTUU oikealta, on oikein. Joogan polulla harjoittaja oppii olemaan itselleen henkisesti, fyysisesti ja psyykkisesti hyvä. Vain hoitamalla itseään voi hoitaa muita. Kuuntele sydäntäsi! <3

Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built.

Rumi

-Satu Malinen-